Home >
Wat dekt een opstalverzekering en wat is niet verzekerd?
Uw schade goed laten oplossen
Opstal is een woord wat we niet dagelijks tegenkomen. We begrijpen dat het dan lastig kan zijn om te begrijpen wat opstal is en wat voor schades een opstalverzekering dekt. Op deze pagina leest u wat een verzekeraar verstaat onder opstal en wanneer u deze verzekering kunt aanspreken. Tot slot vertellen wij u wat onze onafhankelijk contra-expertise kan bieden wanneer u opstalschade heeft opgelopen.
Wat is een verzekering voor opstal?
Als eerste is het belangrijk te weten dat er met opstal bedoeld wordt: alle nagelvaste delen van een woning. Dan denken we in de eerste instantie aan de muren, vloeren en plafonds. Aangezien we het hebben over nagelvaste delen, kunnen we daar ook de keuken onder verstaan en wat dacht u van de vastgelijmde vloer? Is uw vloer niet vastgelijmd maar zwevend gelegd? Dan valt de vloer niet onder de opstal, maar onder de inboedel.
Een verzekering hiervoor dekt de gevolgschade die kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld lekkage, brand of inbraak. U ontvangt dus een vergoeding voor de schade, zodat u deze weer kunt (laten) herstellen.
Is een opstalverzekering verplicht?
Wettelijk is de opstalverzekering niet verplicht. Huiseigenaren die een hypotheek op het huis hebben afgesloten, worden wel verplicht door de bank om een opstalverzekering af te sluiten. Mocht er dan een keer een flinke brand ontstaan, dan bent u in ieder geval niet voor niets uw hypotheek aan het aflossen en de bank behoud de waarde van het onderpand. De woning kan namelijk weer worden hersteld door de opstalverzekering.
Wat valt onder opstalverzekering dekking?
Waterschade, stormschade, brandschade en inbraakschade. Alle gevolgschade die aan de opstal kan ontstaan is verzekerd. Een aantal voorbeelden zijn; rook- en roetschade, vochtplekken op plafonds, vloeren en wanden, maar ook een kapot keukenblad of een omgewaaide boom op het huis.
Verder is de fundering van het huis meestal gedekt met de opstalverzekering, maar dit kan verschillen tussen verzekeraars! Tot slot zijn zonnepanelen vaak ook gedekt met deze verzekering. In hoeverre deze dekking gaat kan ook afwijken per verzekeraar.
Om er precies achter te komen wat onder de dekking van uw opstalverzekering valt, raden wij u aan om de polisvoorwaarden door te nemen of door op de website van uw verzekeraar te kijken.
Wat dekt een opstalverzekering niet?
Natuurlijk verschilt het per opstalverzekering wat er wel en wat er niet gedekt is, maar over het algemeen zijn er wel een aantal uitsluitingen bekend die voor alle opstalverzekeringen gelden.
Als eerste is nalatigheid uitgesloten. Als u bijvoorbeeld uw raam open laat staan tijdens een flinke regenbui en u heeft daardoor schade opgelopen. U had kunnen weten dat het ging regenen door het weerbericht in de gaten te houden. Dit kan worden gezien als nalatigheid. Eventuele gevolgschade wordt dan niet uitgekeerd.
Verder is achterstallig onderhoud uitgesloten. Als gevolgschade is ontstaan door bijvoorbeeld een kapotte dakpan of door houtrot, dan komt dat door achterstallig onderhoud. U ontvangt dan helaas geen vergoeding van uw verzekeraar.
Tot slot is de oorzaak meestal ook uitgesloten van een vergoeding. Uw verzekeraar gaat bijvoorbeeld niet het herstel van uw dak bekostigen. Dat valt onder het onderhoud van het huis en daar bent u of de verhuurder van het huis zelf verantwoordelijk voor.
Hoe moet de opstalschade worden verhaalt?
Wanneer u die vochtige plek begint op te merken of wat voor schade zich ook maar begint voor te doen, meld dit dan zo snel mogelijk bij uw opstalverzekering. Zij sturen bij grotere schades een schade-expert langs om de gevolgschade vast te stellen. Vervolgens ontvangt u een voorstel of afwijzing voor de uitkering van de schade. Als u het daar niet mee eens bent, of als u wilt dat dit proces onafhankelijk verloopt waardoor uw (kans op) vergoeding toeneemt, dan zult u kosteloos onze contra-expertise kunnen inschakelen.
Ik heb een huurwoning
Heeft u een huurwoning? Dan is de verhuurder of de VVE verantwoordelijk voor het afsluiten van de opstalverzekering. Hij of zij zal ook de schade moeten melden bij de opstalverzekering en dit allemaal met hen moeten regelen. Het kan soms lastig zijn dat u de gevolgschade via hen moet regelen, omdat u in de woning woont en u zit er dus mee. Ook is het lastig dat u niet degene bent waarmee gecommuniceerd wordt door de verzekeraar. U moet het dus echt uit handen geven en afwachten.
Als het verhalen van de schade niet naar wens verloopt
Meld u de schade bij uw opstalverzekering, omdat u een eigen huis heeft en verloopt het allemaal niet naar wens? Dan kunt u onze contra-expertise kosteloos inschakelen. Wij helpen wanneer er bij u een vermoeden ontstaat dat u niet de juiste vergoeding ontvangt of wanneer bijvoorbeeld de communicatie niet vlekkeloos verloopt. Vooral bij grotere schade is het van belang dat u de juiste vergoeding ontvangt, omdat u anders bij het herstel (veel) eigen geld moet inbrengen met alle financiële gevolgen van dien.
Schakel onze contra-expertise direct in
Hoe sneller u ons inschakelt, des te meer wij voor u kunnen betekenen. Wanneer u ons belt via 088 - 888 5080, hoort u van ons direct wat wij voor u kunnen betekenen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw schade online bij ons te melden. Wij zijn u graag van dienst met onze kosteloze en onafhankelijke contra-expertise.